Werken in de zorg kan enorme voldoening opleveren. Een zorgverlener is immers mede verantwoordelijk voor het welzijn van mensen en families die hulp goed kunnen gebruiken. Wanneer je in de zorg werkzaam bent zal je levens veranderen! Zorgprofessionals zijn echter schaars; personeelstekort in de zorg is in toenemende mate een groter probleem aan het worden, mede vanwege de hoge werkdruk, gecompliceerder werk en vergrijzing in Nederland. Om de zorgverlener een helpende hand te bieden met de veranderingen in de zorg, zetten wij in dit artikel enkele handige tips op een rijtje die kunnen bijdragen aan het werkgeluk in de zorg.

Ga bewust om met stress

De veranderingen in de zorg kunnen voor in meer of mindere mate zorgen voor stressfactoren die het plezier in het werk kan doen verminderen. Wanneer je stress voelt als zorgverlener is het daarom van cruciaal belang om goed op te hoogte te zijn waar dit precies vandaan komt. Op deze manier kan je de stressfactoren namelijk beter aanpakken en langdurige stress, overspannenheid of een burn-out voorkomen. Neem de tijd om jouw stress onder ogen te nemen. Dit kan je bijvoorbeeld doen door te mediteren. Door middel van op een comfortabel plek te zitten of te liggen en je volledig te focussen op je adem, maak je jouw lichaam schoon en maak je je bewuster van je emoties en gevoelens van stress.

Zoek naar positieve steun

Als zorgverlener ben je uiteraard gewend dat andere mensen er zijn om elkaar te helpen. Wees daarom dus niet in de veronderstelling dat jij als zorgverlener geen hulp kan aannemen! In diverse situaties is het daarom belangrijk om steun te zoeken van collega’s, vrienden en familie. Houd alles zoveel mogelijk bespreekbaar zonder je al te veel te te focussen op het klagen. Bekijk hoe er oplossingen doorgevoerd kunnen worden en wees eerlijk en transparant tegen jezelf en tegen anderen.

Mocht jij de uitdaging als zorgverlener aan willen gaan, neem dan eens een kijkje bij een detacheringsbureau in de zorg die jou kan helpen om een baan te vinden die aansluit op jouw wensen, passies en niveau! Tevens zijn er uiteenlopende gemeentebanen die voor de zorgverlener interessant kunnen zijn. Denk bijvoorbeeld over werk in de jeugdzorg en maatschappelijke organisaties die zich inzetten voor de gemeenschap.

Categorieën: Geen categorie

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *