Help mijn dak lekt!

Het zal je maar overkomen, je bent thuis aan het werk het regent en ineens zie je een druppel op je beeldscherm vallen. De stres schiet omhoog want wanneer je naar het plafond kijkt zie je een grote natte plek! Ja hoor het dak lekt. Hoe ga je dit aanpakken en wat zijn mogelijke oorzaken?

Hoe ontstaat een daklekkage?

Een daklekkage kan verschillende oorzaken hebben, de meest voorkomende komen voort uit:

  • Een schuin dak; kapotte dakpannen, dakpannen die niet goed aansluiten of scheuren in een dakpan kunnen allen oorzaken zijn van een lekkage in een schuin dak. Een lekkage opsporen van binnenuit is niet eenvoudig, omdat het water niet direct naar beneden loopt. Het water loopt immers via hout, isolatie en stucwerk naar beneden en op deze plekken wordt het water lang vastgehouden voor het zichtbaar wordt.
  • Plat dak; een plat dak is voornamelijk vatbaar voor een lekkage bij een niet goede afvoer van regenwater. Wanneer de dakgoot verstopt zit met bijvoorbeeld bladeren, plantengroei of zelfs uitdroging van de bitumen.
  • Daklood; bij schoorstenen en dakkapellen loopt altijd een rand met daklood. Wanneer dit beschadigd, of niet mooi aansluit kan er vocht tussen het lood en de isolatie komen.
  • Dakgoot; een verstopte dakgoot is een laatste veel voorkomend probleem. Bladeren en vuil blijven hangen in de goot waardoor water niet goed kan wegstomen. Dit komt vooral voor in het najaar.

Lekkage verhelpen

Wanneer je een daklekkage niet snel genoeg aanpakt, kan er schimmelvorming ontstaan. Dit kan hele nadelige gevolgen met zich meebrengen en effect hebben op de gezondheid van jou en je gezin. Het is dus zaak om zo snel mogelijk in te grijpen, dit kan je zelf doen, maar dit neemt veel tijd en geld in beslag. Het is dus altijd verstandig om een expert in te schakelen om te kijken wat te doen bij een lekkage dak! Een expert helpt jou bij waterschade, reparatie aan het dak en de veilige verwijdering van eventuele schimmel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *