Pelletiseren, ook wel pelleteren genoemd, houdt in dat bepaald materiaal wordt geperst tot kleine korrels. Het pelletiseren wordt bijvoorbeeld ingezet bij het verfijnen van dierenvoer, hout of compost. De kleine korrels die u hierbij wel eens heeft gezien, zijn door een ‘vermalen’ proces gegaan die u bij Mandoka kunt realiseren. Wij nemen u mee in dit proces. 

Onbewerkte materiaal

Het begint uiteraard bij het winnen van het benodigd materiaal. Voor houtpellets zijn bijvoorbeeld bomen nodig en voor dierenvoer is er bijvoorbeeld gras nodig. Na het winnen van deze grondstoffen en materialen is het belangrijk dat dit gewonnen wordt. Dit kan bijvoorbeeld het kappen van bomen zijn, maaien van gras voor hooi of graan planten voor hooi. Alvorens dit wordt gepelleteerd, wordt dit gezien als het onbewerkte materiaal. 

Het pelletiseren

Na het winnen van het benodigd materiaal begint het verkleinen en vermalen. Dit wordt allereerst gedaan door een hamermolen, dit is een machine die de producten tot kleine deeltjes maken. In deze hamermolen zitten hamers verborgen die in hoge snelheid ronddraaien. Dit wordt uiteindelijk gezeefd en opgeleverd in klein materiaal. Hierna begint het pelletiseren eigenlijk pas echt. Het kleine materiaal wordt namelijk geperst in een pelletpers, waardoor het klein materiaal samen wordt geperst tot een korrel. 

De uiteindelijk pellets

Na het geperste materiaal komt er een korrel uit die in de markt gebracht kan worden. U kunt bijvoorbeeld dierenvoer pellets maken, kattenbakvulling of mestkorrels. De brokken die u dus koopt voor uw hond, zijn eerst door het proces van pelletiseren gegaan. Echter zijn pellets ook de snelst groeiende bio-energieproducten. In dit proces wordt biomassa namelijk omgezet in brandstof (houtpellets). Houtpellets worden onder andere gebruikt voor opwekking van stroom en warmte.

Categorieën: Geen categorie

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *