Altijd al je voor jezelf willen beginnen? Als je op zoek bent naar vrijheid en onafhankelijkheid is een eigen bedrijf hebben een uitkomst. Een eigen bedrijf hebben heeft zoals alles voor- en nadelen. Maar wat moet je precies doen als je een eigen bedrijf wil beginnen en wat kun je verwachten?

Doel

Als je een eigen bedrijf wil beginnen, is het belangrijk dat je een doel hebt met het bedrijf. Wil je een product of dienst aanbieden en wie is je doelgroep? Ga je een bestaand product op de markt brengen, of ga je iets nieuws bedenken? Voor dit laatste is er een groot voordeel, omdat je dan in aanmerking komt voor de innovatiebox.

Inschrijven KvK

Als je weet wat je doel is en je hebt een ondernemingsplan gemaakt, dan is het tijd om je in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. Hier staan alle officiële bedrijven in Nederland ingeschreven. Hiermee toon je aan dat het een professioneel bedrijf is en je kunt met het KvK-nummer dat je krijgt bij groothandels inkopen. Daarnaast krijg je een btw-nummer, waarmee je door de Belastingdienst ook aangemerkt wordt als bedrijf. Dan moet je btw betalen, maar ook inkomstenbelasting. Maar ook heeft het vele voordelen, zoals ondernemersaftrek en je kunt ook btw terugvragen.

Rechtsvorm

Er zijn verschillende rechtsvormen per bedrijf. De rechtsvorm die je kiest is per bedrijf verschillend, namelijk verschillend van je doel, de grootte en de activiteiten die je uitvoert. Ook zijn rechtsvormen voor het ene bedrijf financieel interessanter dan voor het andere bedrijf. De meest bekende rechtsvormen zijn eenmanszaak, v.o.f., bv, nv en stichting. Een eenmanszaak is interessant voor mensen die net starten en nog klein zijn. Er is hier maar één persoon de eigenaar van het bedrijf. Het nadeel hiervan is dat de eigenaar zowel privé als zakelijk aansprakelijk wordt gesteld voor eventuele schulden. Dit is een groot risico, maar als je klein blijft en het in de hand houdt, dan is het een prima rechtsvorm voor starters of mensen die klein willen blijven in activiteiten. Een v.o.f. is eigenlijk hetzelfde als een eenmanszaak, maar bij een v.o.f. zijn er 2 eigenaren, in plaats van 1. Het nadeel voor de eenmanszaak geldt hier ook voor. Het risico is dan nog groter, omdat de (privé)schulden van de ene eigenaar ook op de andere eigenaar verhaald kunnen worden. Een bv staat voor besloten vennootschap. Grotere bedrijven hebben vaak deze vorm. Het verschil met de hiervoor genoemde rechtsvormen is dat je met een bv niet privé aansprakelijk kan worden gesteld, omdat de bv zelf een rechtspersoon is. De eigenaar van de bv heeft vaak aandelen in het bedrijf en is zelf in dienst van de bv als directeur.

Categorieën: Zakelijk