Als accountant moet je van wanten weten. Het beroep accountant is een beschermd beroep. Dat wil zeggen dat je jezelf niet zomaar accountant mag noemen. Je mag jezelf wel marketeer noemen ondanks dat je niet een specifieke marketingopleiding hebt gevolgd. Waarom is het beroep accountant beschermd? Omdat het een belangrijk beroep is. Het is namelijk belangrijk omdat accountants een belangrijke maatschappelijke rol hebben. Bezoek de accountant van Nieuwegein

Wat doet een accountant?

Een accountant is eigenlijk een vertrouwenspersoon van een bedrijf. Een accountant heeft een breed scala aan werkzaamheden. Al deze werkzaamheden moeten met de grootst mogelijke precisie worden uitgevoerd. Een accountant controleert en maakt de jaarrekeningen op. Daarnaast voert een account de financiële administratie uit. Een accountant controleert en adviseert. Daarnaast stelt een accountant gegevens samen. 

Twee soorten

Er zijn twee soorten accountants in Nederland. Je hebt een Register Accountant en een Accountant Administratieconsulent. Naast deze tweedeling kun je nog vier soorten accountants onderscheiden: openbaar accountant, interne accountant, overheidsaccountant en accountant in business. Een openbaar accountant werkt zelfstandig of in dienst bij een accountantskantoor. Een interne accountant is werkzaam bij de overheid of in dienst bij de belastingdienst. Als je de rol van accountant in business vervult dan heb je vaak ook een andere functie binnen het bedrijf. Zo kan het zijn dat je een administrateur of controller bent. 

Welke vaardigheden moet je hebben als accountant?

Een accountant moet beschikken over verschillende eigenschappen. Zo moet een accountant analytisch zijn en oog voor detail hebben. Ook moet je als accountant over computervaardigheden beschikken. Het is ook belangrijk dat je gegevens kunt verzamelen en juist kunt samenvoegen. Als accountant moet je ook een kei in wiskunde zijn. Ten slotte moet je als accountant door middel van de cijfers een verhaal kunnen vertellen. Je moet een bedrijf kunnen adviseren op basis van de cijfers. 

Wat is het verschil tussen een boekhouder en een accountant?Een boekhouder zorgt ervoor dat de boekhouding op orde is. Een accountant checkt en richt boekhoudingen en administraties in. Een voorbeeld van een accountantskantoor is Sterkenburg.

Categorieën: Financieel