Ben je aan het solliciteren en heb je bijna die nieuwe baan? Je moet alleen nog wat documenten aanleveren? Gefeliciteerd! Wanneer je om een vog wordt gevraagd dan heb je daar wellicht vraagtekens bij. Een vog aanvragen, waarom moet dat eigenlijk? 

Sollicitatie

Wat is een vog?

Vog staat voor verklaring omtrent gedrag. Het is een document dat je kunt aanvragen bij je gemeente. Hierop staat in principe dat je goed gedrag hebt vertoond en dat je niet in aanraking bent gekomen met justitie. Dat is voor sommige werkgevers relevant om te weten. Wanneer je bijvoorbeeld met kinderen werkt of met financiële gegevens dan wil een werkgever graag zeker weten dat je nooit bent veroordeeld of verdacht van onzedelijk gedrag, fraude of diefstal. Dat is natuurlijk logisch.

Werkgever

Wat kan erop staan?

Het is goed om te weten dat de meeste dingen die je voor je achttiende hebt gedaan niet meer op een vog verschijnen als je volwassen bent. Dat topje wat je hebt gestolen toen je zestien was zal er dus niet voor zorgen dat je nu ineens geen werk meer kunt krijgen. Maar als je een erger misdrijf hebt begaan of je hebt iets gedaan nadat je 18 bent geworden dan is de kans groot dat het op de vog zal staan. Houd daar dus ook rekening mee als je de aanvraag gaat doen. Je wil niet voor verrassingen komen te staan. Ga naar het gemeenteloket of de gemeentewebsite om de aanvraag te voltooien.

Categorieën: Zakelijk