Het kan best wel lastig zijn om te starten als zzp’er. Er zijn allerlei verschillende zaken waar je opeens rekening mee moet houden. Je moet bijvoorbeeld gaan nadenken over hoeveel geld per uur je vraagt en welke verzekeringen je wel of niet gaat afsluiten. Het voordeel is wel dat je meer vrijheid hebt over je werkuren en zelf kunt bepalen welke opdrachten je wel of niet aanneemt. In dit artikel leg ik uit met welke zaken je rekening moet houden als zzp’er. 

Verzekeringen

Wanneer je ervoor kiest om als zzp’er aan de slag gaat, is het noodzakelijk om zelf je verzekeringen te regelen. Dit is een grote verandering als je gewend bent om in loondienst te werken. In loondienst was alles al voor je geregeld en hoefde je hier niet tot nauwelijk over na te denken. Verzekeringen zoals een arbeidsongeschiktheidsverzekering kunnen best wel duur zijn en dat is best lastig als je net begonnen bent als zzp’er. Je kunt dan ook kiezen voor een broodfonds. Een broodfonds bestaat uit een groep van zzp’er waarmee je samen geld opspaart. Wanneer iemand binnen deze groep arbeidsongeschikt raakt wordt het gespaarde geld gebruikt om de verzekering te betalen. 

Administratie

Als zzp’er moet je ook je eigen administratie bijhouden. Je bent verplicht om je administratie zowel digitaal als papier zeven jaar lang te bewaren. De onderdelen die hierbij horen zijn agenda’s, notities, kassabonnen, contracten en bankafschriften. Het is belangrijk om een goed overzicht te behouden over je administratie. Dit kan echter lastig zijn als je het al erg druk hebt met je werkzaamheden. Je zou er ook voor kunnen kiezen om je administratie over te dragen aan een boekhouder. Op deze manier weet je zeker dat alles klopt en goed verloopt. 

Wil je graag meer informatie over een broodfonds? Neem dan een kijkje op www.tulpenfonds.nl 

Categorieën: Financieel

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *